CBC-IePCR пројекат – одржан први тренинг на Бјелашници

Уз подршку Европске Уније, кроз пројекат “Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“ на Бјелашници је одржан први тренинг усавршавања технике алпског скијања. На седмодневном тренингу учествовали су представници сва четири партнера на пројекту, Горска служба спасавања Србије, Горска служба спасавања Кантона Сарајево, Горска служба спасавања дистрикт Брчко БиХ и Планинарско удружење Тара.

Обуку је укупно прошло 25 спасилаца и чланова планинарског клуба “Тара”. Већина су били нови спасиоци, који још нису усавршили технике скијања, али је било и неколико старијих колега, које су пар година били неактивни, али им сада породични и пословни услови дозвољавају да се поново активирају у служби.

„Овог пута фокус је био на новим члановима Горских служби спасавања и њиховом усавршавању скијања. Прво смо прешли све теоријске аспекте исправног скијашког става и покрета, а затим све потребне елементе за плужно кочење и прављење завоја“, објаснила је Аиша Кантарџић, инструктор скијања из Асоцијације тренера и учитеља скијања у Босни и Херцеговини.

На Бјелашници нема „лаких“ стаза, и зато је ова планина била веома добар избор за обуку нових спасилаца.

„За мене је највећи утисак што на Бјелашници заправо нисам видео лоше скијаше. Али ни стазе нису лаке, па је и за нас био изазов да се вратимо у стару форму. На крају смо и асистирали спасиоцима Горске службе спасавања БиХ приликом једне повреде“, рекао је Александар Абрамовић, спасилац Горске службе спасавања Србије.

Пројекат “Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“ трајаће 21 месец и вредан је 375.712,48 еура. Циљ је боља прекогранична институционална и оперативна сарадња Горских служби спасавања Србије и Босне и Херцеговине, као и њихова интензивнија размена искустава.

Пројекат „Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“ суфинансира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (IPA II) кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020. Уговор за суфинансирање средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.