Завршен пројекат „Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“

Бајина Башта, 28.02.2023.

Уз подршку Европске уније у Бајиној Башти одржана је завршна конференција пројекта “Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“. Пројекат је трајао 21 месец и вредан је 375.712,48 евра.

“Кроз овај пројекат набавили смо вредну спасилачку опрему, као и део медицинске опреме. То ће нам значајно олакшати функционисање у будућности.Такође, имали смо и заједничке спасилачке обуке и у различитим доменима спасавања много научили”, рекао је Марко Чалија, спасилац Горске службе спасавања Србије.

Samy Хермас, из Горске службе спасавања Станица Сарајево, истакао је да је њиховој Горској служби ово био први ЕУ пројекат на ком су учествовали и да им је веома значајно искуство које су стекли, као и повезивање и размена искустава са осталим партнерима на пројекту.  

Пројектне активности реализоване су у Златиборском округу, као и у Босни и Херцеговини, и то у Брчком, Фочи, Орашју, Бјељини, Сарајеву, Трнову, Хаџићима, …

“Кроз овај пројекат ми смо набавили опрему за Планинарски дом у Растишту, те захваљујући томе услови за боравак су подигнути на значајно виши ниво”, објаснио је Ненад Лечић, из планинарског удружења “Тара”.

И ако је пројекат завршен, Горске службе спасавања Србије и Босне и Херцеговине, и Планинарски клуб Тара настављају сарадњу. Већ за пролеће договорен је заједнички тренинг у спасавању из брзих вода, који ће бити одржан на Дрини.

Одржана основна ИТЛС обука

Спасиоци Горске службе спасавања Србије, заједно са колегама из ГСС БИХ и планинарског клуба Тара завршили су основну обуку прве помоћи по међународним смерницама. Вежбали смо извлачење повређених људи из возила, али и како збринути повређене на неприступачним теренима.
Основна ИТЛС обука одржана је у склопу пројекта “Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“. Пројекат ће трајати 21 месец, вредан је више од 375 хиљада евра, и спроводи се уз подршку ЕУ.