Сарадања спасилачких служби ГСС Србије и Салвамонт Румунија

И ове године је ГСС Србије на позив колега из Салвамонт Румунија послао двојицу припадника који су имали прилику да похађају напредну зимску спасилачку обуку у централним Карпатима.
У периоду 22-29. фебруар одржана је напредна зимска спасилачка обука у организацији Салвамонт Романиа. Тренинг центар у Буцеги националном парку био је база за одржавање свих планираних активности, како теоријских тако и практичних. Руководилац центра био је инструктор Циприан Лолу, а обуку је похађало 40 полазника. Спасиоци ГСС Србије били су једини гости на овој обуци.
Током 7 дана боравка на теренима око националне школе полазници су имали обуку и савладавање следећих елемената:
хелио спасавање – качење на витлу са и без повређене особе, летење, правилан улазак и излазак из хеликоптера, комуникација
кретање на турно скијама на уређеним и неуређеним теренима, вишедневно кретање са комплетном опремом за боравак на терену и спасавања
лавине – типови снега, принципи настајања лавина, организација претраге и сондирање терена, претрага биперима и претражним псима, лавински тест, ископавање унесрећеног
техника – сидришта у снегу, системи за извлачење и спуштање носила и пратећих спасилаца, хоризонтално померање, алтернативне методе у случају отказа опреме
носила – на скијашким теренима тип Акиа, у техничким условима тип УТ2000
превентиве у лавински ризичним теренима – демонстрација аир баг и aqualung система
Сваки дан се прелазило 10-15км на турно скијама. Један дан је било изузетно невреме те су полазници морали да остану унутра. Укупно 10 предавача организовало је групе полазника, а свако јутро су били прозивани на смотру, потом излазили на целодневне активности. На нас је оставио упечатљив утисак један колега из румуније који има протетику у нози, али је целу обуку савладао без проблема.
Хеликоптерске елементе обуке спасиоци су радили уз помоћ полицијске јединице МУП Румуније, која је похвалила сарадњу и ниво знања спасилаца Румуније и Србије. Због све интензивнијих излазака на терен, очекује се да Салвамонт ускоро набави два хеликоптера у свом власништву.
Овим путем се захваљујемо колегама из Салвамонт Романиа са којима ГСС Србије одржава пријатељске односе и редовно учествује на међусобним обукама и такмичењима!

Навршава се годину дана од трагичне смрти нашег колеге Ђорђа Вдовића

Подсећамо чланство и пријатеље да се данас навршава годину дана од трагичне смрти нашег друга, колеге и начелника Горске службе спасавања Србије, Ђорђа Вдовића – Вда.
Био је визионар, високих моралних вредности, човек чија је животна мисија била пружање помоћи другима. Вдиним прераним и трагичним одласком планински свет је изгубио великог и мудрог човека, од којег смо сви учили.
Као први портпарол Горске службе спасавања, упознао је Србију и свет са нашим радом и проширио видике неким новим генерацијама, које су данас део наше службе. Као младић са свега 21 годином, приступио је ГСС-у и од тада увек био спреман да несебично притекне у помоћ свима. Данас, више од три деценије касније, престао је да се одазива на позив у помоћ.
ГСС ће настојати да се увек сети и пренесе поруку свих оних који су утабали стазу новим генерацијама и живели да пренесу знање у духу спасилаштва.

Скупштина Планинарског савеза Србије

Екипа ГСС Србије је традиционално учествовала на годишњој скупштини Планинарског савеза Србије у Аранђеловцу 7. марта у дворани „Парк“, где је одржана и техничко-показна вежба.
Домаћин скупштине, био је планинарски клуб „Букуља“ из Аранђеловца.
ГСС традициолано свој допринос да у виду техничко показне вежбе у урбаним условима, која се и ове године одржала пред окупљеним планинарима и грађанством. Нажалост, није одобрено коришћење ни једног објекта у околини зграде скупштине као ни оближњег парка, тако да је сама вежба одржана на градском тргу, где су коришћена стабла платана. Направљена је Тиролска траверза преко које су спуштени спасилац са претражним псом. Присутни делегати су показали одушевљење изведеном вежбом.
У поподневним часовима, спасиоци су искористили остатак дана тако што су на оближњој планини Букуљи вежбали системе и употребу техничке опреме у напредним системима спасавања.

Спасилачко дежурство на Сувој планини

Спасиоци ГСС Србије обезбеђивали су републичку акцију Планинарског савеза Србије „Зимски успон на Трем“, која је одржана на Сувој планини 29. фебруара.
Спасиоци ГСС Србије из станица Ниш, Београд и Лепосавић, дежурали су протеклог викенда на овој републичкој акцији ПСС-а. Организатор акције је ПК „Железничар“ из Ниша, а на самој акцији некад присуствује и преко 1000 планинара из клубова широм Србије.
Укупно 19 спасилаца распоређених у 4 екипе, пружало је подршку и безбедност свим учесницима акције. За разлику од претходних година, овај пут је успон био на правцу Доњи Душник – Девојачки гроб – Трем. Почетак стазе није био под снегом, док је остатак био покривен снегом и ледом, али је дан био изузетно добар за успон, без ветра и облачности.
Око 17 часова, спасиоци су примили позив за интервенцију на стази између Доњег Душника и Девојачког гроба. Акција је протекла успешно и повређена особа је већ у 17:45 била транспортована ка амбуланти.
Организатор и Служба водича су урадили одличан посао, па овим путем желимо да им се јавно захвалимо!