Уколико желите да се придружите волонтерима ГСС Србије, стекнете потребна знања и вештине неопходне за учествовање на спасилачким акцијама, пажљиво прочитајте текст у наставку.

 1. Кандидат

 

Кандидат за приступање у ГСС Србије је сваки пунолетан грађанин Републике Србије који, се пријави путем пријавног е-обрасца на следећем линку у периоду од 01.07. дo 11.08.2024. године, након чега се пријаве затварају.

 

ПРИЈАВА

Након затварања пријава, Комисија за обуку ГСС Србије ће приступити анализи свих пријава, извршити примарну селекцију и у други круг позвати одређени број кандидата. Кандидати који не прођу у други круг добиће обавештење путем мејла.

 

Други круг тестирања састоји се од провере физичких способности и разговора са изборном комисијом. Овај круг ће се одржати 07. и 08.09.2024. и 14. и 15.09.2024. године, на најмање 6 локација: Београд, Нови Сад, Ниш, Бор, Крушевац, Нови Пазар. Прецизне локације и сатница одржавања провере физичких способности и разговора биће накнадно саопштени.

Кандидати који прођу у други круг, обавезни су да на тестирање донесу извештај са спортског лекарског прегледа, не старијег од 3 месеца.

 

Како изгледа провера физичких способности?

Провера се састоји од 4 вежбе снаге и трчања на 1200м.

 

Вежбе снаге су згиб на вратилу, чучањ, склек, подизање трупа (трбушњак) и изводе се овим редоследом.

 

Свака вежба се изводи максимално 2 минута или до напуштања положаја за извођење вежбе (згиб – силазак са шипке; склек – излазак из упора на рукама; трбушњак – хватање за ноге или лежање на леђима)

 

Између вежби кандидат има 1 минут паузе.

Завршетак извођења вежбе раније од 2 минута не продужава паузу.

Након завршене све 4 вежбе, кандидат има паузу од 3 минута до почетка трчања.

 

Вежбе, минимални и максимални број понављања и број бодова остварен за свако понављање изнад минималног, налазе се у табели:

 

Згиб

60 сек

Чучањ

60 сек

Склек

60 сек

Трбушњак

180 сек

Tрчање

Минимум

5

35

20

35

360 сек

Максимум

18

75

50

75

Бодови

5

1

2.5

1

0.5/сек

 

Извођење вежби

 

 • Згиб – потхват или натхват, ширина руку у ширини рамена. Кандидат се из положаја опружених руку у лакту подиже до вратила, тако да брада пређе преко вратила након чега се враћа у почетни положај. Приликом одмарања кандидат не сме спустити ноге на подлогу. Дозвољен је само краткотрајан одмор (1-2 сек).
 • Чучањ – ноге у ширини кукова, пете на земљи, руке поред или испружене испред тела (без махања и млатарања напред – назад). Кандидат се спушта до нибоа у ком су бутине паралелне са подлогом или ниже, након чега се враћа у првобитни положај са опруженим ногама. Дозвољен је само краткотрајан одмор (1-2 сек).
 • Склек – руке су у ширини рамена, кандидат се спушта све док грудима не додирне подлогу и затим се враћа у првобитни положај са испруженим рукама у лактовима. Одмор у горњој позицији. Дозвољен је само краткотрајан одмор (1-2 сек).
 • Трбушњак – почетни положај на подлози на леђима са полусавијеним ногама, руке се налазе на потиљку или укрштене на грудима. Кандидат се из почетног положаја подиже све док грудима не додирне колена, након чега се враћа у почетни положај. Одмор у горњој позицији без држања за колена. Дозвољен је само краткотрајан одмор (1-2 сек).
 • Трчање – дистанца износи 1200 метара, а потребно је истрчати за максимално 6 минута.

Вежбе се изводе у присуству испитивача који ће претходно демонстирати правилно извођење.

Испитивач је дужан да кандидату на глас броји свако урађено понављање у вежби,  а приликом неадекватно урађеног понављања опомене кандидата и обавести га да такво понављање не улази у коначан резултат.

 

 1. Полазник

 

Полазник је кандидат, који је након другог круга селекције путем мејла позван на основну обуку и који је своје присуство на основној обуци потврдио попуњавањем упитника из прилога мејла.

Полазник мора бити члан спортског удружења регистрованог у Планинарском савезу Србије, што доказује чланском картом и важећом планинарском маркицом за текућу годину, на првом делу обуке.

 

 1. Приправник

 

Приправник је полазник, који је успешно завршио основну обуку и самим тим постао члан ГСС Србије. Након основне обуке приправник може даље да се усавршава и напредује, стицањем виших звања у служби.

 

Како изгледа основна обука?

 

Основна обука се састоји из 1 дана уводних предавања и 4 продужена викенда (четвртак вече – недеља вече) од којих је свака обавезна!  Четири се одржавају у периоду октобар-новембар 2024. године, а пети у II кварталу 2025. године. Сви полазници су у обавези да се појаве на свакој обуци. Уколико нисте у могућности да присуствујете, молимо вас да се не пријављујете јер ћете бити дисквалификовани.

Датуми обука су:

 • Први део обуке: 06.10.2024.
 • Други део обуке: 10.-13.10.2024.
 • Трећи део обуке: 24. 27.10.2024.
 • Четврти део обуке: 07. – 10.11.2024.
 • Завршни испит: 23.11.2024.
 • Пети део обуке: II квартал 2025.

ОБАВЕЗНО ЈЕ ПРИСУСТВО ПОЛАЗНИКА НА СВАКОМ ДЕЛУ ОСНОВНЕ ОБУКЕ!

 

У оквиру основне обуке савлађују се базичне технике кретања и боравка у планини, прва помоћ, основе техничког спасавања (ОТС, рад са ужетом и носилима), планинарска оријентација, организација рада и спасавања у оквиру ГСС Србије, учествовање у претрагама, организација и вођење претрага и друге теме и технике неопходне у извођењу спасилачких активности.

 

Четврти део представља обука евакуације са жичаре, која ће бити одржана у II кварталу 2025. године. Тачан датум и локације извођења обуке биће накнадно дефинисани.

 

Трошкови основне обуке

 

У укупним трошковима основне обуке, једним делом учествује ГСС Србије, а другим делом полазници.

Трошкови који падају на терет полазника износе 500€ и уплаћују се у 3 рате у динарској противвредности.

Динамика плаћања биће изложена кандидатима који уђу у други круг селекције.

 

Полазници који не испуне очекивања на основној обуци и не положе завршни испит неће постати чланови ГСС Србије.

Поврћај уложених средстава није могућ.

 

Трошкови који падају на терет полазника делимично покривају:

 • смештај (12 ноћења у планинарским домовима),
 • храну (3 оброка сваког радног дана – доручак, ужина, касни ручак – укупно 36 оброка),
 • коришћење заједничке специјализоване спасилачке опреме (шлем, појас, уже, справе за кретање по ужету, материјал за пружање прве помоћи и др.),
 • литературу и материјал за учење

Додатни трошкови на које полазник мора да рачуна:

 • превоз до места извођења обуке (ГСС Србије ће помоћи у организацији превоза како би се трошкови максимално оптимизовали),
 • лична опрема (адекватна планинарска опрема неопходна за боравак у планини).