Уколико желите да се придружите волонтерима Горске службе спасавања, стекнете потребна знања и вештине за спасилачке акције, развојни пут којим је потребно да пођете је следећи:

0%
1. КАНДИДАТ
0%
2. ПОЛАЗНИК
0%
3. ПРИПРАВНИК
0%
4. МЛАЂИ СПАСИЛАЦ

 

  1. Кандидат

Кандидат за приступање ГСС-у је сваки заинтересовани грађанин Републике Србије, који испуњава следеће основне услове:

а) пунолетан је – горња граница не постоји,

б) физички и ментално је способан за бављење активностима везаним за спасилаштво – ово се потврђује налазом са спортског лекарског прегледа не старијег од 6 месеци,

ц) члан је клуба који је под окриљем Планинарског савеза Србије (ПСС), са чланском картом и важећом планинарском маркицом за текућу годину.

Када испуните основне услове, на нашем сајту у делу “Како постати члан” се налази упитник који је потребно да попуните. Упитник је доступан у последњем кварталу године у трајању од месец дана. У самом упитнику, поред упутства за попуњавање упитника, налазиће се и информације о датуму прве обуке. Након затварања пријава, Комисија за обуку ГСС приступа анализи свих пријава, врши примарну селекцију и у други круг позива одређен број кандидата на разговор.

Кандидати који не буду позвани на разговор, о томе ће такође биће обавештени путем мејла.

Након другог круга селекције одабраним кандидатима прослеђује се мејл у коме се налази форма за потврду присуствовања обуци.

  1. Полазник

Полазник је сваки кандидат који потврди присуство на обуци попуњавањем горе наведене форме и изврши уплату на рачун ГСС-а у висини половине износа цене првог модула обуке.

  1. Приправник

Приправник је сваки полазник који је успешно завршио први модул обуке и самим тим постао члан Горске службе спасавања Србије. Након првог модула приправник може да одабере домен у којем жели да се усавршава и даље напредује у служби, до стицања звања спасилац.

Приправник може одабрати да након завршеног првог модула обуке не настави са даљим обукама. Као члан ГСС-а, приправник може да учествује у свим не-спасилачким активностима.

  1. Млађи спасилац

Млађи спасилац је сваки приправник који је завршио све неопходне модуле (обуке) и тиме употпунио своје знање у једном или више домена.

  1. Спасилац

По завршетку напредних или специјалистичких курсева у организацији ГСС-а и дугогодишњем активном ангажовању у служби, стиче се звање Спасилац.

Како изгледа обука?

Обука ГСС је подељена у 5 едукативних и 2 испитивачка модула.

Приправници могу да одаберу да се едукују у следећим доменима:

– Спасавање са уређених скијашких терена (4 едукативна + 1 испитивачки модул),

– Спасавање у општим планинским условима (4 едукативна + 1 испитивачки модул),

– оба домена (5 едукативних + 2 испитивачка модула).

Сваки од 5 едукативних модула одржава се два пута годишње. Едукативни модули се одвијају у току викенда или продуженог викенда на локацији, која се накнадно одређује. За целокупну едукацију у једном домену рок је две године.

Едукативни модули су:

– М1 – прва помоћ на неприступачним теренима 1. део – 2 дана,

– М2 – прва помоћ на неприступачним теренима 2. део – 3 дана,

– ОТС1 – основе техничког спасавања 1. део – 3 дана,

– ОТС2 – основе техничког спасавања 2. део – 2 дана,

– ЖИЦА – обука евакуације жичаре – 3 дана.

Испитивачки модули су:

– ОПУ – завршна вежба, којом се стиче звање из домена Спасавање у општим планинским условима – 4 дана,

– СМЕНА – учествовање у редовном спасилачком дежурству у ски центру Копаоник зими – 7 дана.

Уколико желите да будете обавештени о тачном датуму отварања пријава молимо вас да попуните формулар испод.