Акција спасавања на Фрушкој Гори

Успешно завршена акција спасавања на Фрушкој Гори.

Спасиоци Горске службе спасавања Србије станице Нови Сад успешно су пружили прву помоћ и транспортовали до пута повређеног бициклисту на Фрушкој Гори уз помоћ СХМП Нови Сад и запослених Националног парка.

Представљамо нове чланове ГСС-а

Част нам је да вам представимо нове чланове Горске службе спасавања. То су холански овчар При и немачки овчар Мери.

У некој од будућих акција спасавања и потраге за несталим особама учествоваће и ови пси. Њихова обука траје непрестано, али су процене да када буду имале око две године моћи ће самостално да учествују у
претрази.

Својим вишеструко истанчанијим чулима, готову 40 пута израженијим у односу на човека, пас на захтевнијем терену замењује и до тридесет људи у акцији спасавања. Можемо рећи да су они у оваквим ситуацијама од непроценљиве важности за нашу службу.

„При и Мери имају веома добру генетику, и ми као служба смо веома срећни што су сада са нама. На тренинзима увек гледамо да им променимо и терене и окружења, како би били што боље припремљени за сваку акцију претраге за несталима. На пример, важно је да током тренинга имају претраге и у шуми и у рушевинама, како би брзо могли да се прилагоде свим непредвиђеним ситуацијама које се спасиоцима Горске
службе спасавања дешавају на терену“, рекао је Петар Плужников, водич паса у Горској служби спасавања.

Предавање у оквиру Едукативне развионице

Протекле недеље смо у оквиру Едукативне развионице у Севојну имали могућност да млађим нараштајима одржимо интерактивну радионицу.

Упознали смо их са ужаријом, чворологијом која је била изузетно интересантна за децу као и са тим колико је битно да се заштите у свакој ситуацији у којој је то неопходно.

Желимо да подстакнемо младе да граде љубав према планини али и да се адекватно у природи понашају и чувају.