СПАСАВАЊЕ НА БРЗИМ ВОДАМА И ПОПЛАВАМА

НОВИ СПАСИОЦИ ОБУЧЕНИ ЗА СПАСАВАЊЕ НА БРЗИМ ВОДАМА И ПОПЛАВАМА


Почетком децембра три спасиоца Горске службе спасавања Србије уз помоћ инструктора Хрватске Горске службе спасавања учествовало је на почетној обуци RESCUE3 SRT за спасавање из поплава у Хрватској.


Спасиоци су поред основних знања које поседују допунили и стекли нова знања о хидрологији, кретању у води и по води чамцем, како одрадити спасавња из реке и поплава а не угрозити себе и друге.


Треба напоменути да се ова обука финансира кроз IPA пројекат, те да је ово прва група спасиоца које су прошли овај вид обуке.

Ски семинар ГСС-а

И ове године одржан је традиционални Ски семинар Горске службе спасавања на Копаонику у периоду од 12. до 18. децембра.

Захваљујући овом семинару спасиоци ГСС-а добијају неопходна знања за дежурства на нашим ски центрима. Своје скијашке вештине ове године унапредило је 35 спасиоца, док је њих 10 након ригорозног испита стекло услов да се од ове године брине о вашој безбедности на стазама и да помогне у раду скијалишта.

Посебну захвалност дугујемо ЈП Скијалишта Србије на значајној помоћи, подршци у реализацији и разумевању доприноса ове обуке у додатном повећању безбедности скијаша.

Набављена нова опрема

У Горску службу спасавања Србије стигла је опрема која је набављена преко CBC-IePCR пројекта. Испоручене су моторне санке, квад возило, приколица за повређене као и део потребне медицинске опреме. Моторне санке и приколицу, спасиоци Горске службе спасавања, користиће током зимске сезоне, док се квад возило као и део медицинске опреме може користити у свим временским условима. Укупна вредност набављене опреме износи око 40.000 еура.
Набављена опрема значајно унапређује рад као и обуку спасилаца Горске службе спасавања, који годишње имају више од 1.000 различитих интервенција у којима помажу људима у невољи и онима чији су животи угрожени.

Никад нас није изневерила

Наше је да будемо ту за Вас. У последњих пар дана завејани путеви, лед или неутабане стазе али све су препреке благе за нас јер она нас води свуда, она нас никада није изневерила – „Dacia Duster“!

Међународни дан планина

Данас је 11. децембар – међународни дан планина.

Србија је богата планинама и заправо највећи део њене територије чине планине. Оно што ми можемо да урадимо за планине јесте да будемо свесни њиховог значаја и њихове лепоте, као и да повећамо свест свих људи о томе. Уживајте у њима, чувајте их, нека вас прати добро време и наравно, мислите на безбедност.
Фото: Димитрије Остојић

Почела скијашка сезона на Копаонику

СПАСИОЦИ СПРЕМНО ДОЧЕКАЛИ ПОЧЕТАК ЗИМСКЕ СЕЗОНЕ НА КОПАОНИКУ

Данас је званично почела ски сезона на Копаонику. Наши спасиоци ће свакодневно дежурати све до краја скијашке сезоне. Ако Вам затреба наша помоћ дежурни број телефона на Копаонику је 063/466-466. Ако га нисте меморисали у телефону овај број имате на свакој ски карти.
Фото: Марко Ристић

Време које нема цену!

Некада не постоји тај новац који може да плати храброст, пожртвовање, помоћ у невољи и слободно време које се несебично даје за добробит других. Свима онима који, баш као и ми, своје време поклањају да би другима учинили живот лакшим, лепшим и безбеднијим честитамо Међународни дан Волонтера!

Одржана вежба „Систем 2021“

ПОКАЗАН ВИСОК НИВО СПРЕМНОСТИ НА ВЕЖБИ „СИСТЕМ 2021“

На позив Сектора за ванредне ситуације наши спасиоци су учествовали на вежби „СИСТЕМ 2021“.

На укупно 5 локација Бор, Крушевац, Ниш, Пирот и Бољевац ГСС је показао колико је битан део систем заштите и спасвања Републике Србије. Спасиоци су показали висок ниво обучености у домену спасавања у урбаним условима.

ГСС на 112EXPO сајму

На међународном сајму превенције и реаговања у ванредним ситацијама учествовали су и спасиоци Горске службе спасавања. Током трајања сајма демонстрирали смо технике реанимације,али и држали предавања о опасностима на планинама као и како се припремити за одлазак у природу.
Осим тога, на нашем штанду била је изложена и опрема коју наши тимови користе у акцијама спасавања.
Ипак, највећа звезда био је наш спасилачки пас Мери, који је заједно са спасиоцима ГССа дочекивао заинтересоване посетиоце на штанду.