Хелио спасавање

Током новогодишњих празника припадници Хеликоптерске Јединице МУП-а и ГСС су увежбавали процедуре евакуације повређених скијаша на простору ски центра Копаоник.

Хелио спасавање је захтевна техничка активност која изискује константно увежбавање процедура и тренинг свих учесника ради одржавања захтеваног нивоа спремности. ЈП „Скијалишта Србије“, Хеликоптерска Јединица МУП-а и ГСС су недавно потписале Споразум о сарањи којим су између осталог дефинисане и заједничке активности на пољу хеликоптерског спасавања и транспорта.

Прекогранична сарадња са ГСС БиХ

Уз подршку Европске уније у Сарајеву одржана је прва промоција пројекта “Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“. Пројекат ће трајати 21 месец и вредан је 375.712,48 евра.

“Кроз овај пројекат ми смо већ набавили моторне санке, квад возило, приколицу за повређене као и део медицинске опреме. И то ће нам значајно олашати функционисање у будућности. Такође, заједничке обуке које ћемо спроводити са колегама из Босне допринеће да будемо спремнији за сваку евентуалну ванредну ситуацију у будућности”, рекао је Бранислав Ћурчин, спасилац Горске службе спасавања Србије.

Дијана Рађо, из Горске службе спасавања Станица Сарајево истакла је значај заједничког деловања у пограничној области, као и важност добро обучених спасилаца у областима спасавања из вода, као и са планина.

Пројектне активности биће реализоване у Златиборском округу, као и у Босни и Херцеговини, и то у Брчком, Фочи, Орашју, Бјељини, Сарајеву, Трнову, Хаџићима, …

“Горске службе спасавања из република бивше Југославије већ 10 година интензивно сарађују, и надам се да ће овај пројекат помоћи да се та сарадња подигне и на виши ниво”, сматра Џенадин Велаџић, Горска служба спасавања Федерације БиХ.

Сенад Ковачевић из Цивилне заштите Општине Хаџићи рекао је да би Горске службе спасавања требало да буду више препознате у систему цивилне заштите, док је Аднан Османовић из Горске службе спасавања дистрикт Брчко, потврдио његове речи и додао да ће заједничка сарадња подићи и свест у јавности о питањима цивилне заштите.

“Кроз овај пројекат ми смо већ набавили опрему за Планинарски дом у Растишту, И захваљујући томе услови за боравак су подигнути на значајно виши ниво”, објаснио је Ненад Лечић, из планинарског удружења “Тара”.

Осим специфичних циљева пројекта план је да се подигне свест становништва како треба да се понашају у случају великих природних катастрофа, али и допринесе ширењу волонтеризма.

Срећна Нова година!

Када Деда Мраз има проблем са доношењем пакетића, ми смо ту да помогнемо.

Удружење нишких привредника Naissus и ГСС обрадовали су малишане који се налазе у Клиничком центру Ниш.