Уз подршку Европске Уније, кроз пројекат “Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“ на Бјелашници је одржан други тренинг у усавршавања техника скијања, турно скијање, али и обука пса за проналажење људи испод лавина. На седмодневном тренингу учествовали су представници сва четири партнера на пројекту, Горска служба спасавања Србије, Горска служба спасавања Кантона Сарајево, Горска служба спасавања дистрикт Брчко БиХ и Планинарско удружење Тара. На тренингу је био и “придружени” члан, холандски овчар При.

Обуку је укупно прошло 25 спасилаца и чланова планинарског клуба “Тара”. Великом броју учесника овај тренинг је био први пут да су пробали како се користи турно скијашка опрема, али и лавинска и заштитна опрема.

“Тренинг турно скијања спровели смо на три различите планине, то су Игман, Бјелашница и Височица. Са учесницима смо прошли основни турно скијашки став, врсте гибања, постављање крзна и крампона, клизни корак, кратке спустеве са крзном, успоне без крзна, … Сматрам да су кандидати веома добро одрадили све што смо вежбали, и успешно реализовали све успоне”, рекао је Семир Шаторовић, инструктор скијања који је водио цео тренинг.

Осим спасилаца и чланова планинарског клуба “Тара” обуци на Бјелашници био је и холандски овчар При, пас Горске службе спасавања Србије. Он је са својим инструктором пролазио обуку налажења људи испод снега и лавина.

“Најзанимљивији део, по мени, било је турно спуштање низ врх Крвавац, који има преко 2.000 метара, као и турно тура од 17 километара коју смо један дан одвозали. Бјелашница се прилично разликује од Копаоника, на који је већина нас навикла, и зато су овакви тренинзи важни јер постајемо бољи спасиоци”, рекао је Петар Плужников, инструктор за тренинг спасилачких паса и спасилац Горске службе спасавања Србије.

Пројекат “Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“ трајаће 21 месец и вредан је 375.712,48 еура. Циљ је боља прекогранична институционална и оперативна сарадња Горских служби спасавања Србије и Босне и Херцеговине, као и њихова интензивнија размена искустава.

Пројекат Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине суфинансира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претптиступне помоћи (IPA II) кроз Програм прекограничне сараднје Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020. Уговор за суфинансирање средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

Recommended Posts