ПЕТ НОВИХ СПАСИЛАЦА ГСС-А ОБУЧЕНО ЗА ХЕЛИКОПТЕРСКО СПАСАВАЊЕ

Наша служба је са великим поносом добила пет обучених спасилаца за хеликоптерско спасавање на неприступачним теренима и у урбаним условима. Обука се одржала у Румунији у периоду 29.8.-5.9.2021. године а водили су је инструктори Салвамонт романиа и хеликоптерске спасилачке службе „SMURD“.

Кроз саму обуку спасиоци су радили са хеликоптером Аирбус Х135, увежбавали су рад са бочном дизалицом, различитим носилима за хелио спасвање, сигнализацијом и комуникацијом. Комплексна и прецизно испланирана обука дала је високе резултате обучености наших спасилаца. Знање које су стекли спасиоци у наредном предиоду ће се усагласити са већ постојећим процедурама хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова Републике Србије са којом имамо одличну сарадњу.

ГСС-у је стратешки циљ обука спасилаца за хеликоптерско спасавање. Овај домен спасавања је најзаступљенији у спасилачким службама у свету и региону.

Комплетна обука је део пројектних активности „ЕУ за Србију отпорну на катастрофе“ коју реализује канцеларија УНДП Србија. Кроз исти пројекат набављена је техничка опрема која је неопходна за фукционисање наших спасилачких тимова.

Recommended Posts