Спасиоци Горске службе спасавања Србије учествовали су на Међународном спелеоспасилачком тренингу под називом Cave Rescue Training (CRT) чија је намена усклађивање техника међу спелеоспасилачким организацијама у региону Балкана.
Организатори су DPPI SЕЕ (Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South Eastern Europe) и Цивилна заштита Словеније, чији су инструктори сваке године носиоци практичног и теоријског рада, уз учешће инструктора из ГСС Србије.
Ове године осмодневни тренинг је био одржан у Сежани, у Словенији. Домаћин-организатор је била Јамарска решевална служба Словеније, који су се показали као одлични домаћини.

Учешће на тренингу, као и претходних година имала су по два представника земаља Југоисточне Европе: Албаније, Бугарске, Македоније, Румуније, Словеније, Србије, Турске и Црне Горе.

У периоду од 8 радних дана, обрађене су све технике и системи који се користе приликом спелеоспасавања, спасавања „1 на 1“, те рад са носилима и њихов транспорт. Прва три дана се вежбало на стени, да би се потом прешло на рад у пећине и јаме.
Завршна вежба је одржана 01.10. у јами под називом Сливарске поникве, надомак села Сливје. Као и остале вежбе на курсу, и завршна је протекла без проблема. Додатно су искоришћене ситуације да се учесницима курса скрене пажња на озбиљност и одговорност коју треба да поседују при раду у спелеоспасавању.

Сарадња између спелеоспасилачких организација у региону и одржавање заједничких тренинга и вежби је значајна активност због усаглашавања процедура, размене искустава и познанстава међу спасиоцима.

Recommended Posts