ГСС Србије у сарадњи са компанијом Лидл обезбедио 40 пакета угроженом становништву у околини Бруса. Спасилачки тимови из станица Београд, Крушевац и Нови Пазар током дводневног обиласка терена посетили су више од 15 села.
Иако мере безбедности у Србији лагано попуштају, многа домаћинства у удаљеним регијама и даље живе одсечена од градског начина живота који олакшава одлазак у продавницу и набавку основних животних намирница. Имајући у виду да ГСС Србије како зими тако и лети врши спасилачка дежурства на Копаонику, одлучено је да се у контакту са локалним мештанима обиђу угрожена домаћинства у подкопаоничким селима и засеоцима.
Одлучно је да се достава врши у периоду 27-28. априла. Компанија Лидл обезбедила је 40 пакета намирница које су садржале: со, шећер, брашно, уље, конзервирану храну, хигијенске производе, макароне и друге намирнице за живот. Спасиоци су у два тима обишли села: Крива Река, Никитићи, Томићи, Град, Осредци, Жилинци, Жарево, и многа друга.
Долазак до удаљених домаћинстава је олакшало то што се снег таман отопио у претходним данима, иначе би до многих кућа морало да се пешачи и по више сати. Много су спасиоцима олакшали навођење по терену локални мештани, који су и учествовали у прављењу списка за достављање пакета јер најбоље познају те крајеве. Иако је оних којима је помоћ потребна далеко већи број, ГСС се труди да учини колико је у могућности и да помогне свима равноправно.

Recommended Posts