Наставку обуке за хеликоптерског спасиоца, која је одржана од 14. до 16. априла 2022. године, учествовало је пет спасилаца Горске службе спасавања Србије. Обука је одржана у Бад Толцу, у Немачкој, а организатори су били Горска служба спасавања Румуније. Њихових шест спасилаца је такође присуствовало обуци.

После уводног предавања и упознавања са безбедносним мерама приликом боравка и рада сви учесници усагласили су и знакове који се користе за комуникацију између спасилаца и оператера на дизалици. Након тога, подељени у тимове, почела је вежба која је обухватала разне маневре подизања и спуштања спасилаца. Центар за безбедност и образовање Горске службе спасавања Баварске, где је обука и одржана, изузетно је добро опремљен полигонима који представљају разне терене на којима могу да се користи дизалица хеликоптера за акције спасавања: различити нагиби терена, раван и коси кров куће, стена са смеровима и виа фератом, две кабине гондоле и две корпе седешнице, два дебла висине око десет метара за симулацију спасавања параглајдеристе или арбористе, базен који се по потреби пуни водом за спасавање са и из воде. За спелеоспасавање и техничка спасавања, постоје полигони хоризонталног пећинског и вертикалног јамског објекта и разне варијанте стенских зидова и полигона за стенско и урбано спасавање. Такође се у оквиру центра налази део за тестирање опреме, учионица за предавања и канцеларије.

После завршене обуке спасиоци Горске службе спасавања Србије добили су и сертификате за успешно завршену обуку за хеликоптерског техничара.

Обука која је одржана у Немачкој наставак је обуке за хеликоптерског спасиоца, чији је први део одржан у септембру прошле године. Хеликоптерска обука је део пројекта „За Србију отпорну на катастрофе“, коју спроводи УНДП, а финансира ЕУ.

Recommended Posts