Радионице на тему „Припремљеност и реаговање у природним катастрофама“ и у Бајиној Башти

Радионице на тему „Припремљеност и реаговање у природним катастрофама“ одржане су у Бајиној Башти 22.12.2022. године у Гимназији „Јосиф Панчић“ са ученицима завршне године, у сали Добровољног ватрогасног друштва са члановима Удружења пензионера Бајина Башта и у Канцеларији за младе са бајинобаштанским младим волонтерима.
Пројекат „Побољшана спремност за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“ суфинансира Европска унија у оквиру финансијског инструмента предприступне помоћи (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Босна и Херцеговина 2014-2020, који има циљ унапређење капацитета за реаговање у ванредним ситуацијама са фокусом на природне катастрофе у прекограничном подручју.
Циљ реализације је подизање свести опште популације и угрожених група о управљању природним катастрофама, односно спремности, реаговању и санирању последица. Природне катастрофе свакодневно односе велики број људских живота и причињавају велику материјалну штету. Имајући у виду немогућност апсолутног спречавања посљедица природних катастрофа, мере спремности имају задатак да директно/индиректно смање њихове негативне утицаје. Једна од најважнијих мера која доприноси припремљености да се на адекватан начин суочимо са природним катастрофама је унапређење знања и капацитета које су развили субјекти заштите и спашавања како би ефикасно предвидели, у најбољој мјери одговорили и на прави начин санирали последице природних катастрофа.

ОБАВЕШТЕЊЕ за све пријављене за основни курс ГСС-а

Због евалуације досадашњег система обуке, као и могућих измена које следе обавештавамо вас да ће пријава и обука за 2023. годину бити одложене. Очекујемо да ће детаљније информације бити доступне до половине јануара 2023. године.

Потрудићемо се да максимално испоштујемо ваше време и интересовање и доставимо наведене информације што раније како бисте се адекватно припремили. Видимо се!

Припремљеност и реаговање у природним катастрофама

Горска служба спасавања Србије и Планинарски клуб Тара одржали су обуку  „Припремљеност и реаговање у природним катастрофама“ за ђаке средње школе „Свети Ахилије“ у Ариљу, као и за пензионере у Ариљу, у скупштинској сали општине Ариље. Циљ ових обука је подизање свести опште популације и угрожених група о управљању природним катастрофама, односно приправности, одговору и санацији последица. Природне катастрофе свакодневно односе велики број људских живота и причињавају велику материјалну штету. Имајући у виду немогућност апсолутног спречавања последица природних катастрофа, мере спремности имају за задатак да директно или индиректно смање њихове негативне утицаје. Једна од најважнијих мера која доприноси припремљености је да се на адекватан начин суочимо са природним катастрофама унапређењем знања и капацитета које су развили субјекти заштите и спасавања како би ефикасно предвидели, у најбољој мери одговорили и на прави начин санирали последице природних катастрофа. Који су основни безбедносни ризици, њихове манифестације и последице по људе, које су безбедносне и заштитне мере и радње у различитим ситуацијама, како правовремено, прибрано и рационално поступати у различитим ванредним ситуацијама, пружајући помоћ себи и другима, те коме се и како обратити за стручну помоћ су нека од питања на која су спасиоци Горске службе спасавања одговарали средњошколцима и пензионерима у Ариљу. Обука је обухватила теоријски и практични део, као и примере из свакодневне праксе учествовања у акцијама отклањања последица изазваних природним катастрофама. Обука је организована у оквиру пројекта „Побољшана спремност за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“, који суфинансира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (IPA II) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Босна и Херцеговина 2014-2020, који има за циљ унапређење капацитета за реаговање у ванредним ситуацијама са фокусом на природне катастрофе у прекограничном подручју.