Повређен рекреативац на Фрушкој Гори

Спасиоци Горске службе спасавања, станице Нови Сад успешно су евакуисали повређеног рекреативца на Фрушкој Гори, тачније на маркираној стази између Катанских ливада и Черевића. У питању је била група од пет рекреативаца која се упутила у шетњу и исправно поступила упутивши позив ГСС-у одмах након што је повређени пао, оклизнувши се на блато због чега се жалио на бол у десној потколеници. Акција спасавања трајала је скоро два сата због веома лошег терена који је киша која је падала ових дана проузроковала. Повређени је предат лекарима хитне помоћи из Беочина.

Пронађен дванаестогодишњи дечак

Успешно је завршена акција након дванаесточасовне претраге терена у околини Љига где је нестао дванаестогодишњи дечак. Спасиоци Горске службе спасавања су од поноћи били на терену и захваљујући доброј сарадњи са мештанима и полицијом акција је завршена, дечак је пронађен без повреда.

ХЕЛИКОПТЕРСКО СПАСАВАЊЕ

ПЕТ НОВИХ СПАСИЛАЦА ГСС-А ОБУЧЕНО ЗА ХЕЛИКОПТЕРСКО СПАСАВАЊЕ

Наша служба је са великим поносом добила пет обучених спасилаца за хеликоптерско спасавање на неприступачним теренима и у урбаним условима. Обука се одржала у Румунији у периоду 29.8.-5.9.2021. године а водили су је инструктори Салвамонт романиа и хеликоптерске спасилачке службе „SMURD“.

Кроз саму обуку спасиоци су радили са хеликоптером Аирбус Х135, увежбавали су рад са бочном дизалицом, различитим носилима за хелио спасвање, сигнализацијом и комуникацијом. Комплексна и прецизно испланирана обука дала је високе резултате обучености наших спасилаца. Знање које су стекли спасиоци у наредном предиоду ће се усагласити са већ постојећим процедурама хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова Републике Србије са којом имамо одличну сарадњу.

ГСС-у је стратешки циљ обука спасилаца за хеликоптерско спасавање. Овај домен спасавања је најзаступљенији у спасилачким службама у свету и региону.

Комплетна обука је део пројектних активности „ЕУ за Србију отпорну на катастрофе“ коју реализује канцеларија УНДП Србија. Кроз исти пројекат набављена је техничка опрема која је неопходна за фукционисање наших спасилачких тимова.

Спасавање падобраном

Горска служба спасавања је под покровитељством Министарства одбране и Падобранског центра Београд ступила у реализацију пројекта „У помоћ и спасавање падобраном “ почетком септембра ове године.

Циљ пројекта је да се обучи више тимова који ће имати задатак да најбрже приступе унесрећеном у удаљеним деловима Србије, у случајевима где хеликоптерски, друмски или остали видови транспорта у датом тренутку буду спорије решење.

Спасиоци се обучавају за самостални скок из авиона, док се ради како и на обуци тако и на тренинзима скока са псом трагачем. Током обуке практикују се вежбе и симулације разних ситуација које се могу десити током скока.

Обуку води инструктор падобранства и члан ГСС Србије, Милан Тодоровић, а релизација се изводи на спортском аеродрому Лисичији јарак у Београду.

Срећна слава!

Свети Врачи – Козма и Дамјан
Свим члановима Горске службе спасавања, као и свима који славе честитамо данашњу славу!

Козма и Дамјан су за живота лечили болесне, а ми се трудимо да негујемо њихово наслеђе и помажемо људима у невољи на неприступачним теренима.

Састанак са ХГСС

Припадници Горских служби спасавања Хрватске и Србије одржали су радни састанак у Загребу, на коме је присуствовало укупно 20 чланова. Први део састанка био је посвећен тренутним законским регулативама и оквирима рада, док се у наставку говорило о краткорочним и дугорочним циљевима обе организације. Договорени су заједнички пројекти, као и размена знања и искустава у домену спасавања на неприступачним теренима.
Овакви састанци су члановима Горске службе спасавања Србије посебно корисни јер је рад ХГСС-а јасно дефинисан законом који је Хрватска усвојила још 2006.године.

Одржана спелеоспасилачка вежба

Спелеоспасилачка вежба „Ракин понор 2021“ у организацији Горске службе спасавања Србије
одржана је у периоду 29.-31.10.2021. године на Мирочу што је уједно и била завршна вежба спелеоспасилачког курса ГСС-а 2021.
Пре уласка у јаму подељени су задаци по радним тачкама док се сам транспорт вршио са дубине од око 100м.

Ова вежба је била последња станица на овогодишњем „мрачном“ путу комисије за вертикалне услове и јасно је показала заједнички напредак свих укључених спасилаца. То је управо резултат несебичног ангажовања и пожртвованости на свим пољима које спелеологија, спелеоспасавање, као и сви други технички домени спасавања захтевају.

Спасавање из via ferrate

Крајем месеца октобра одржана је вежба спасавања из via ferrate на Горњаку као део пројекта под називом “ Подизање капацитета Горске службе спасавања за трагање и спасавање у 2021. години“ финансиран од стране Министарства Одбране.

Реализација пројекта је почела у августу и планирано је да се заврши почетком новембра.
Поред вежбе спасавања из via ferrate, одржане су и вежба спасавања из кањона, обука спасавања параглајдеристе, као и обука пружања прве помоћи на неприступачним теренима.
Поред свих поменутих активности, преко истог пројекта су набављене техничка и медицинска опрема.