Европски пројекат „SIXTHSENSE“

Спасиоци Горске службе спасавања Србије учествују у европском пројекту „SIXTHSENSE“ који је направљен у циљу праћења здравља уз сензорну повратну спрегу, за постизање боље ситуационе свести. У периоду 08. до 11.03.2022. у Бормију у Италији, ГСС Србије учествовао је у пакету теренских тестирања на коме је тестиран бета прототип уређаја који мере фреквенцију откуцаја срца, ниво лактата у крви, као и спољну и унутрашњу температуру. Такође тестиране су и електроде које спасиоцима шаљу одређене поруке путем електро тактилне стимулације.

CBC-IePCR пројекат – турно скијање и обука паса на Бјелашници

Уз подршку Европске Уније, кроз пројекат “Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“ на Бјелашници је одржан други тренинг у усавршавања техника скијања, турно скијање, али и обука пса за проналажење људи испод лавина. На седмодневном тренингу учествовали су представници сва четири партнера на пројекту, Горска служба спасавања Србије, Горска служба спасавања Кантона Сарајево, Горска служба спасавања дистрикт Брчко БиХ и Планинарско удружење Тара. На тренингу је био и “придружени” члан, холандски овчар При.

Обуку је укупно прошло 25 спасилаца и чланова планинарског клуба “Тара”. Великом броју учесника овај тренинг је био први пут да су пробали како се користи турно скијашка опрема, али и лавинска и заштитна опрема.

“Тренинг турно скијања спровели смо на три различите планине, то су Игман, Бјелашница и Височица. Са учесницима смо прошли основни турно скијашки став, врсте гибања, постављање крзна и крампона, клизни корак, кратке спустеве са крзном, успоне без крзна, … Сматрам да су кандидати веома добро одрадили све што смо вежбали, и успешно реализовали све успоне”, рекао је Семир Шаторовић, инструктор скијања који је водио цео тренинг.

Осим спасилаца и чланова планинарског клуба “Тара” обуци на Бјелашници био је и холандски овчар При, пас Горске службе спасавања Србије. Он је са својим инструктором пролазио обуку налажења људи испод снега и лавина.

“Најзанимљивији део, по мени, било је турно спуштање низ врх Крвавац, који има преко 2.000 метара, као и турно тура од 17 километара коју смо један дан одвозали. Бјелашница се прилично разликује од Копаоника, на који је већина нас навикла, и зато су овакви тренинзи важни јер постајемо бољи спасиоци”, рекао је Петар Плужников, инструктор за тренинг спасилачких паса и спасилац Горске службе спасавања Србије.

Пројекат “Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“ трајаће 21 месец и вредан је 375.712,48 еура. Циљ је боља прекогранична институционална и оперативна сарадња Горских служби спасавања Србије и Босне и Херцеговине, као и њихова интензивнија размена искустава.

Пројекат Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине суфинансира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претптиступне помоћи (IPA II) кроз Програм прекограничне сараднје Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020. Уговор за суфинансирање средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

Традиционалне мартовске трке Горске службе спасавања на Копаонику

Средином марта, на Копаонику, одржане су две традиоционалне трке у организацији Горске службе спасавања, Планинарског савеза Србије као и Скијалишта Србије. Турно трка и спасилачка скијашка трка ове године окупиле су више од 70 такмичара, како из Србије тако и из земаља у региону.
Назив овогодишње трке био је “Fast and Safe”, а циљ да се демонстрира како на брз и сигуран начин, некада и једини, може да се приступи повређеним особама на неприступачном терену.
„И ове, као и претходих година имали смо госте из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Румуније. На турно трци било је 20 такмичара, док је спасилачку трку и спуштање спасилачког чамца на стази Мало Језеро возило 54 скијаша“, рекао је Игор Тонковић, спасилац Горске службе спасавања и један од организатора трке.
Победник турно трке био је Мишко Косић, док су на спасилачкој трци први до циља стигли такође Мишко Косић и Марко Блечић, обојица из Црне Горе.
Као и сваке године учесници али и посматрачи трка могли су да се освеже, угреју и навијају за своје фаворите уз несебичне донације генералног спонзора Рубин Крушевац. Остали спонзори били су Raiffeisen банка, МАРС (Орбит и Сникерс), Моторола, Бамби и ГоПро, као и Беоспорт, Оутдоор спорт, „Milwaukee“, Салто, Гвинт. Стратешки спонзори Дачија и Скијалиште Србије.